Zakaj so sončne elektrarne najboljša naložba v prihodnost?

Sončne elektrarne so varna in dolgoročna smiselna investicija v lastno samooskrbno elektriko, saj imate potem elektriko dobesedno brezplačno pa še investicija se hitro povrne, če izkoristite subvencijo države. Sicer je pogoj, da ste priklopljeni na javni sistem, kar je dobro, saj lahko tako hranite odvečno elektriko, ki jo proizvedete in jo takrat, ko ni sončnih dni nazaj dobite, če vam jo primanjkuje, kar se rado zgodi pozimi in jeseni. Na tej povezavi pa si lahko ogledate, kako poteka namestitev sončne elektrarne. Kakovostne sončne elektrarne imajo izkoristka kar 25 %, v praksi je to sicer nekoliko manj, se pa izognite takim elektrarnam, ki majo slabše in cenejše sončne celice, ker jih boste potrebovali bistveno več za isto količino energije in vas bo prišlo v končni fazi dražje.

sončne elektrarne

Kakovostne sončne elektrarne so najbolj ekološko sprejemljiv način pridobivanja elektrike, saj izkoriščajo izključno obnovljiv vir energije, ki je sonce oziroma njegovi žarki. Mora pa biti tako nameščena, da je pod določenim kotom na strehi ali nosilcih, lahko tudi na prikolici ali vikendu. Obrniti jo je treba proti jugu, za kar je sicer najbolje, da poskrbi mojster monter, k ivam bo napeljal tudi celotno električno napeljavo ter pomagala izpolniti papirje za subvencijo.

Na srečo je sončne elektrarne možno namestiti skoraj v vseh krajih Slovenije, edino tram ni preveč smiselno, kjer je res veliko megle ali pa v grapah, kjer ni sonca. Če ste priklopljeni v sistem pa je to res zadetek v polno, kajti sami ne morete hraniti odvečno energijo, ker še niso tako izpopolnjeni akumulatorji.

Zato je najbolje da se odvečna električna energija odda v javni sistem iz katerega lahko dobite elektriko nazaj ob pomanjkanju ter se na koncu leta naredi obračun, pri katerem boste gotovo v plusu. Sončne elektrarne se doti bolj splačajo kot kupovanje elektrike, tudi cena vam ne bo nihala, ker boste imeli svojo elektriko.