|

Sončna energija za ekološko ozaveščene


Sonce

Hiša Veterne

 

Sončna energija je neminljiva dokler bo obstajala Zemlja. Za vse jo je dovolj in skoraj povsod se jo lahko izkorišča. In prav zato se skoraj vsak dan srečujemo z informacijami kako so sončne elektrarne vedno bolj popularne v svet in tudi v Sloveniji. Sončna energija skupaj z vetrno in vodno veljajo za energije prihodnosti, saj so fosilna goriva po nekaterih virih omejena in zato iz leta v leto dražja.

Če nam sončne elektrarne privarčujejo denar, ker naj bi bile bolj varčne od ostalih oblik pridobivanja energije in če je sončna energija res vir prihodnosti, zakaj se potem vsakdo ne odloči za sončne elektrarne?

Sončna energija se v določenih območjih ne more dobro izkoristiti. Razlogi za to so lahko – zelo senčne lege; stavba v kotlini, kamor ne pride dovolj sonca; stavba znotraj zazidanega območja, kjer ostale zgradbe preprečujejostalno osončenost… in še bi lahko naštevali.

Poleg tega je začetna investicija za sončne elekrarne dokaj visoka (sploh v primerjavi z investicijami drugih oblik pridobivanja energije). Strokovnjaki trdijo, da se investicija povrne v približno 10 letih.

In še zadnji faktor, ki malo zmanjšuje delež sončnih kolektorjev na stavbah: zaradi nenehnega prigovarjanja k varovanju okolja in iskanja novih varčnih oblik pridobivanja energije, se je razvilo tudi nekaj oblik varčnega in okolju prijaznega pridobivanja energije, med katerimi je tudi izraba sončne energije. Tako se nekateri raje odločijo naprimer za toplotno črpalko ali katero izmed ostalih možnih novejših oblik pridobivanja toplote.

Kljub temu so sončne elekrarne vedno bolj opazne in številčne, saj se delež le-teh iz leta v leto občutno povečuje.