Se investicija v sončno elektrarno še splača?

Sončne elektrarnePrvo vprašanje, na katerega si moramo odgovoriti je, zakaj bi sploh investirali v sončno elektrarno. Investicija v sončno elektrarno, ki jo lahko opravite tukaj, nam predstavlja varno naložbo, predvsem v času nepredvidljivega dogajanja na trgu nepremičnin in drugim recesiji podvrženim oblikam investicij. Že ta razlog nam istočasno tudi odgovori na dano vprašanje, torej, če se investicija v sončno elektrarno splača. Investicija v sončno elektrarno je donosna in ekonomična, vračilna doba se sicer giblje nekje med sedmimi in desetimi leti. Številne oblike financiranja bodo zmanjšale višino potrebnega začetnega vložka, sicer pa so stroški vzdrževanja minimalni. Seveda je velika prednost tudi ta, da je sončna energija brezplačna in okolju prijazna. Oglejte si še cene sončnih elektrarn.

In kakšne so možnosti financiranja investicije v sončne elektrarne? Delež kredita komercialnih bank lahko znaša tudi nekje do 80% investicije v sončno elektrarno, kar je kar lepa vsota. Z vidika obrestne mere je kredit Ekosklada najugodnejši, vendar pa zahteva pripravo planov poslovnih izidov in planov bilanc stanja za prihodnjih 5 let delovanja tistega podjetja, katero investira v določeno sončno elektrarno. Poleg teh dveh možnosti financiranja pa so za investicijo v sončno elektrarno razpisana tudi nepovratna sredstva in spodbude. Več o možnostih financiranja vam bodo povedali strokovnjaki, ki vas bodo tudi bolj podrobno seznanili s prednostmi in slabostmi sončne elektrarne.

Če si želite informacije o donosnosti sončne elektrarne, pa vam lahko za lažji nazor naštejemo ključne parametre, ki se upoštevajo pri izračunu donosnosti. Za izračun donosnosti sončne elektrarne se torej upošteva lokacijo sončne elektrarne, postavitev modulov, učinke senčenja, degradacijo izkoristka modulov, izgube modulov, izgube v ožičenju, izgube razsmernika, stroške vzdrževanja in obratovanja, stroške zavarovanja, ceno sončne elektrarne, višino podpore, stroške morebitne najemnine, stroške financiranja (obresti), diskontno stopnjo in pa delež nepovratnih sredstev. Strokovno in realno pripravljena ocena denarnih tokov vam bo predstavila temelj za varno naložbo v sončno elektrarno.

In kako pridete do izračuna donosnosti sončne elektrarne? Če vas zanima, ali se investicija v sončno elektrarno splača oziroma v kolikšni meri se splača, potem je najbolje, da obiščete Metronik solar. Na spletni strani si boste lahko prebrali marsikaj o sončnih elektrarnah, poleg tega pa bodo strokovnjaki pripravili izračun denarnih tokov in donosnosti za vašo sončno elektrarno.